Remote Control 


Remote control, ofwel op afstand bestuurbaar, is al een hobby van me sinds ik 8 was. Mijn eerste RC machine was een race auto:

Je kunt zien dat ie best stogffig is. Hij vrat batterijen.

Een paar jaar geleden dacht ik er al aan om een vliegtuig te kopen. Begin juni 2006 was er advertentie voor een XTwin vliegtuigje, voor 25 euro. Ik heb hem gekocht en wat leuke vluchtjes meegemaakt. Het vloog niet echt stabiel, zeker niet met wat wind. Ik had een betterij ladertje gebouwd, dat blies na een paar keer laden de batterij op.

Nu wilde ik een beter bestuurbaar vliegtuig dus ging ik opzoek via internet en wat mensen. Ik wou geen benzine vliegtuig, dus moest het een electro worden, met alles bestuurbaar, dus hoogte, ailerons, motor en richting. Ik kocht de Multiplex Twinstar II. Daarnaast moesten er batterijen voor het vliegtuig(eerst 7x nu 8x1.2v 3300mAh NiMh) en zender gekocht worden. Ook een lader en zender was nodig. De zender is een 4 kanaals 35MHz zender, E-SKY RX-TX 35MHz, zie www.bmi-models.com. Hieronder staat een foto van het gekochte.

ook werden reserve propellors, lijm en verf gekocht. De vleugels zijn links/recht verschillend geverfd, dit om het verschil duidelijker te zien, ook zijn de hoogte en richtings roer gespoten.

De ontvanger moest naar alle servo's en batterij aangesloten worden, de aard verbinding is normaal de connectie aan de rand van het ontvanger kastje. Normaal kun je hem niet opblazen door verkeerd aansluiten.

Een test draai rondje werd gemaakt, het vliegtuig werd wel tegengehouden. Dit ging goed, alle besturing werkten naar behoren. Veel wind kwam er overigens van de propellors.

Het volgende was iemand zoeken die kan helpen met de eerste vluchten. RC club Bergeijk zit niet zover van ons vandaan, daar hebben ze me geholpen. Toen het goed weer was, geen wind en droog, ben ik er heen gegaan. Ik heb nu al 4 vluchten gedaan. Een keer is het vliegtuig gecrasht in de mais, een propeller was eraf gevlogen. Het vliegtuig was bijna niet bestuurbaar, maar het had ook geen schade (op wat krasjes na).

Interessante links:


Back...