Onze Tuin... !!! 


In november 2002 heb ik op Camping "De Zwarte Bergen" een bungalow gekocht. Daarbij zit een perceel van 400m2 oppervlak en een stuk van 150m2 wat in bruikleen is. Het bebouwde deel is ongeveer 70m2. De rest is dus tuin/terras en oprit. Hieronder staan wat foto's zoals de tuin was toen ik het huis gekocht had. Het bleek dat de tuin was aangelegd door een tuinder maar totaal niet was onderhouden. Overal groeide gras en onkruid tussen de planten. Daardoor kregen de planten dus ook niet goed de kans om te groeien.

Ook zaten er nogal wat konijnen gaten in het gras. Wel was er rekening gehouden met de planten die gezet waren dat deze voor konijnen niet geliefd zijn voor voedsel. Het eerste wat ik en mijn pa en ma gedaan heb is onkruid verwijderen. Begin 2003 zijn er bielzen geplaatst voor alle hellingen zodat het zand niet zomaar meer het gras in kan spoelen. Daarna moest het kiezel terras weg, daar moest een vijver komen. De vijver had ik netter aan kunnen leggen door eerst een houten frame waterpas te maken. Daar overheen kan je dan het folie maken, de vijver was dan beter waterpas geweest en het folie minder zichtbaar.

Eind 2003 is de hele tuin omheind door 1 .20 meter hoog grof gaas, een centimeter of 20 is ingegraven. Onderaan het grove gaas is fijn gaas van 50 centimeter geplaatst, dit om konijnen buiten en de honden in de tuin te houden. De oprit is met 1.5 meter verbreed, 2 auto's kunnen er goed staan. Een derde kan ervoor staan. Hieronder is een foto te zien toen de vijver er lag (feb 2004).

Er moest nog meer water in de tuin komen. Daarom is er een wijn vat (in Middelbeers, 50 euro) aangeschaft met waterpomp en electrisch pompje d'r in. Daarnaast is er een watervalletje, op de foto hieronder, bijgemaakt door twee cement bakken aan elkaar de maken met vijver folie en vijverfolie lijn. Deze bakken werden waterpas ingraven en afgewerkt met 10x10x5 cm stenen. Een sleufje te graven in de heuvel, daarin kwam vijverfolie te liggen. Over de vijverfolie gaat een laag beton in deze werd een laagje grind gelegd. De rand van het folie is afgewerkt met stenen. Daarnaast is er wat verlichting en een pomp geplaatst.

Om ervoor te zorgen dat de planten die op de heuvels staan en niet in de schaduw niet te snel verdorren, is er een sproei installatie aangelegd. Dit is gedaan door 19mm gele flexibele buis door de tuin naar de heuvel te leggen en daar 6 gardena T50 sproei apparaten op aan te sluiten. Er is bij de buiten kraan een watertap punt aansluiting gemaakt zodat met een stukje tuinslang en een besproeings computer de planten niet verdorren. Een foto van de geul:

Door wat Buxus mest bij de buxussen te gooien, deze goed te snoeien zijn deze een stuk groter geworden. De hele tuin waar planten groeien word bijgemest met koemest in korrel vorm. Het gras word met regelmaat (voorjaar) geverticuteerd, om mos en oud gras te verwijderen. Daarna krijgt het kalk, ongeveer 2 weken later kunstmest. Hieronder foto's van april 2005:

Eind 2005 zijn de grotere planten uit elkaar gezet en gesnoeid wat gesnoeid kon worden. De tuin in april 2006 is hieronder te zien:

De tuin in juni 2006 is hieronder te zien:

De bouw keet op de foto hierboven is aangeschaft om wat meer bergruimte voor fietsen en motor te krijgen. Hij is in dezelfde kleuren als het huis geschilderd.Verder is ie ook van binnen geschilderd. In de keet is electra aangebracht om de binnenverlichting, pomp bij de waterval en buitenverlichting te kunnen bedienen. Voor de keet is er een schuine oprij stoep gemaakt zodat de motor/fietsen handig naar binnen kunnen. Ook zijn er dakgoten gemaakt, die samen met 2 tonnen zorgen voor wat wateropvang. Verder is de voor en achterkant bijgewerkt omdat het hout op de dak, aan de randen, al behoorlijk aan het rotten was. Ook zijn er twee ramen bijgemaakt richting de tuin, aan de buren zijde was al een raam aanwezig.

De tuin in juli 2006 is hieronder te zien, de planten/bloemen staan nu in volle bloei, wel is het gras aan het geel worden. Dit komt door de warmte en de zand(bos)grond, dit zou voorkomen kunnen worden door met meer regelmaat water te geven. Ook zijn de vlinder struiken die november 2005 gesnoeid zijn goed terug aan het komen.

Ook zijn de boompjes op de helling behoorlijk aan het groeien doordat ze nu wat meer water krijgen door de besproeiing.

Plannen voor de toekomst zijn een echt buitenbad, grotere vijver en een houten prieel waar nu het ijzeren prieel staat.

Mijn favoriete websites die over tuinieren gaan: www.in-de-tuin.dds.nl en www.tuinadvies.be


Back...